Az agilityről

Az agility sport egy csodálatos program annak érdekében, hogy időt töltsünk kutyánkkal, játszva fejlesszük őket. Az együttlét és játék öröme mélyíti a kapcsolatot a kutyával, valamint a szürke hétköznapokban alkalmat ad a mozgásra, sportolásra. Ha Ön már látott ilyen edzést vagy versenyt, és tetszett ez a szoros együttműködés a kutyával, kérjük, jelentkezzen próbaedzésre, ahol szakedzőnk segítséget nyújt abban, hogy hogyan érdemes elkezdenie ezt a kiváló sportot.

Tárnoki kutyaiskolánkon a kezdetektől oktatjuk az agility sportot mind azoknak a gazdiknak, akik egy közös szabadidős tevékenységet szeretnének végezni kutyájukkal, mind azoknak az agility versenyzőknek, akik komoly célokat tűztek ki ebben a sportban.

Az agility sport tökéletes választás minden olyan kutyatulajdonosnak, akinek felesleges energiáit a gazdi szeretné hatékonyan levezetni. Az agility edzések kiválóan lefárasztanak minden kutyust szellemileg és fizikailag egyaránt.

Az agility oktatásokon bármilyen korú, fajtájú és méretű kutyával részt lehet venni.

Minden felszerelésünk beszerzésének alapfeltétele volt, hogy a kutyákra nézve maximálisan biztonságos legyen és kímélje az ízületeket.

Agility akadályaink Németországból érkeztek. A zónás akadályok felülete gumi borítású, így tökéletesen csúszásmentes. Kúszóink a legjobb minőségű német termékek, melyek stabil rögzítéséről mindig gondoskodunk.

Kevesen tudják, hogy ez a sport nemzetközi - Európa- és Világbajnokságokat rendeznek belőle minden évben, és ezek az események katartikus hangulatban zajlanak a világ több országából érkező kiváló párosokkal, Amerikától Európán, Oroszországon át egészen Japánig.

Az egyesület agility csapatának tagjairól leírást a TAGOK menüpont alatt találhatnak. Az edzések időpontjairól az adott menüpont alatt tájékozódhatnak. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt Tárnokon, Pest megyében, Érd közelében.

 

Az agility oktatást három különböző szintű csoportban tartjuk:

-  Kezdő

-  Középhaladó

-  Haladó

 

Tudnivalók a csoportokról:

-   Kezdő agility oktatás: olyan kutyák jelentkezését várjuk, akik még sosem agilityztek, vagy csak néhány alkalommal, illetve az akadályok ismeretében még hiányosságaik vannak. Ebben a csoportban megtanítjuk a kutyáknak egyenként az összes agility akadályt, és megtanuljuk a felvezetés alapvető elemeit néhány akadályos kombinációkon.

-   Középhaladó edzés: azoknak a párosoknak (kutya+gazdi) ajánljuk, akik az akadályokat külön-külön már jól ismerik, és négy-öt akadályos kombinációkat magabiztosan leküzdenek.

-   Haladó edzés: Ide azokat a párosokat várjuk, akik a középhaladó csoportban gyakorolt feladatokat már jól tudják, illetve legalább A1-es osztályban versenyeznek.

-   Oldós edzés: Nagyon egyszerű - jobbára egyenes - vonalvezetésű jumping pályán gyorsítjuk, lelkesítjük kutyáinkat. Kezdő, középhaladó- és haladó oktatáson résztvevő kutyák számára egyaránt tanácsoljuk. A részvétel azoknak javasolt, akik sokat edzenek bonyolult pályákon, és szeretnének kicsit lazítani, akik gyorsítani szeretnék a kutyájukat, vagy akik egyszerűen csak mozogni szeretnének egy jót a kutyájukkal mellőzve a nehéz feladatokat. Díja megegyezik a haladó csoport edzés díjaival.

-   Időmérő edzés: Néhány akadályos kombinációk kidolgozása többféle felvezetési technikával. A különböző felvezetések során ugyanannak a kombinációnak a futamidejét lemérjük, így megállapítható, hogy az adott kombinációt melyik handlinggel lehet a legrövidebb futamidő alatt teljesíteni. Olyan párosoknak javasoljuk, akik 4-6 akadályos kombinációkat már magabiztosan futnak (azaz inkább a haladó, illetve az érettebb középhaladó kutyáknak). Ára megegyezik a haladó edzések árával.

-  Köredzés: A foglalkozás három pályán zajlik párhuzamosan, minden pályán mindenkire egyforma idő jut, ami ha letelik váltunk. Itt nyílik lehetőséged arra, hogy agilitys készségeidet fejleszd illetve pl. alap handlinget, zónázást, szlalom-bementet a legapróbb részletekig kivesézve, átbeszélve kigyakorolj.

Mindenkinek ajánljuk ezt az edzéstípust, jöhet bárki a kölyköktől a már versenyző kutyákig, aki szeretne a szintjének megfelelő kezdő/középhaladó/haladó foglalkozások mellett egy pörgős, de a teljes pályás edzésnél részletezettebb, elemzősebb típusú edzésből profitálni.

A köredzést kifejezetten a pályaedzések mellé ajánljuk, hiszen ez remek lehetőséget kínál egyéni fejlődéshez és a részletekben való elmerüléshez. A pályákat mindíg a résztvevők tudásszintjéhez igazítjuk, de az edzés maximális hatékonyságának elérése érdekében lehetőség van az igények előzetes egyeztetésére is. Tehát ha valakinek konkrét gyakorolni valója van, szeretne tanácsot kérni egy adott problémában, az edzést megelőző héten lehetősége van felvenni a kapcsolatot Szoboszlay Erikával, aki az így kapott információkat figyelembe tudja venni az edzések tervezésénél.

Óradíjas agility tréningek: 2016 Januártól lehetőség nyílik óradíjas edzésekre, melyet Szoboszlay Erika tart munkanapokon nap közben. Óradíjas edzések keretében gyakorlatilag bármilyen egyéni igény szerint kialakítható lesz a tréning témája. Sor kerülhet egyéni edzésre is, de akár osztozhat is több felvezető az egyórás edzésen.

Igyekszünk ezen a téren is maximálisan rugalmasnak lenni, ezért a megadott napokon 3 órás blokkokban lesz kiírva az óradíjas edzés ahova a preferenciák megjelölésével lehet majd jelentkezni. Az egyéni igények egyeztetése után Erika fogja a pontosítani az edzések pontos menetét. Fontos jellemzője a tréningnek, hogy pályát itt sem kell majd pakolni, az edzések előre felépített pályán zajlanak.

Agility oktatóink:

-   Szoboszlay Erika

-   Jäckl Anikó

-   Szabó Zsófia

-   Sallay Zsófia

 

Agility az oktató szemével:

Az agility egy olyan kutyás ügyességi sport, melyben a felvezető különböző akadályokat tartalmazó pályán keresztül vezeti kutyáját póráz és egyéb segítő eszközök használata nélkül.

Az akadályok sorrendje minden alkalommal más és más, tehát a kutya számára mindig váratlan, hogy melyik a soron következő akadály. A kutya mindössze a gazda test- és hangjeleiből tud tájékozódni, ezért ez a sport mindenekelőtt a kutya-gazda páros kapcsolatára épül. Minél jobban tudnak egymással kommunikálni, minél fogékonyabbak a másik jelzéseire, annál sikeresebbek az agilityben. A gazdi menet közben sem a kutyához sem az akadályokhoz nem érhet hozzá, és nem tarthat semmit a kezében.

Az akadálypálya a versenyeken általában 18-22 akadályból áll, és bármilyen kutya számára nyitott: társasági- , keverék-, miniatűr- avagy óriás méretű kutyák számára egyaránt.
Agilityben három méretosztályt különböztetünk meg: Large (43 cm marmagasság feletti kutyák), Medium (35 cm és 43 cm marmagasság közötti kutyák), és Small (35 cm alatti marmagasságú kutyák). A különböző méretosztályú kutyák különböző magasságú akadályokon dolgoznak.

Az agility pálya leküzdése során három hiba fordulhat elő:

-   pályahiba

-   megtagadás

-   időhiba

 

Ezek mellett pedig bizonyos esetek kizárást (diszkvalifikációt) vonnak maguk után.
A pályahiba öt hibaponttal jár, alapesetei az ugró akadályokon található léc leverése (verőhiba), a zónás akadályok bármely zónájának átugrása (zónahiba), a kutya érintése, a szlalom rúdjainak kihagyása stb.
A megtagadásos hiba is öt hibapontot ér, ez az akadályok le nem küzdésénél fordul elő, tehát abban az esetben, ha a kutya nem teljesíti a soron következő akadályt (elmegy mellette vagy átbújik alatta). Egy pálya során legfeljebb két megtagadásos hiba adható, a harmadik kizárást von maga után.
Időhibát akkor kap a versenyző, ha nem sikerül a bíró által megadott szintidőn belül teljesíteni a pályát. Ilyenkor a szintidőn túl minden egyes másodpercért egy-egy hibapontot kap a páros.
Kizárás (diszkvalifikáció): három megtagadás kizárást von maga után, valamint a soron következő akadály ellenkező irányból történő leküzdése, a kutya megállítása a pályán, a pályára „ürítés”, illetve ha a kutya szemmel láthatóan kikerül a vezető irányítása alól.

A futam végén a szerzett hibapontok összeadódnak, és az nyer, aki a legkevesebb hibaponttal a legrövidebb idő alatt tudta teljesíteni a pályát.

A kutyák alsó korhatára agility versenyen való induláshoz 18 hónap. Miután a fiatal versenykutya betöltötte ezt a kort, hazánkban eldöntheti a gazdi, hogy milyen osztályban kívánja a versenyen indítani első néhány alkalommal a kutyáját. Magyarországon a versenyek zömén a három hivatalos kategória (A1, A2 és A3) mellett ún. kezdő (más néven A0) kategóriában is el lehet indulni. Ez szabályzaton kívüli, azaz nem hivatalos szint, mely egyszerűbb vonalvezetésű pályákat tartalmaz, mint a legalacsonyabb hivatalos szint, az A1. Általában kezdő osztályban zónás akadályok és szlalom nem fordulnak elő, mivel ezen akadályok megtanítása igényli a legtöbb időt. Néhány alkalommal érdemes kezdő osztályban indulnunk a versenyzői karrierünk legelején, így mi is és újonc kutyánk is hozzászokik a versenyhangulathoz még a hivatalos kategóriák előtt.

Az első hivatalos kategória az A1. Minden kutya indulhat A1 kategóriában, aki elmúlt 18 hónapos. Egyéb kritérium hazánkban nincs. (Más országokban az A1-ben való indulást nem ritkán engedelmes vagy BH vizsgához kötik, ezzel kívánnak meggyőződni arról, hogy a kutya valóban kézben tartható.)
A következő szint az A2, melybe 3 hibátlan helyezéses futam után lehet felkerülni A1-ből.
A legmagasabb szint az A3, melybe az A2 kategóriában lefutott 3 hibátlan és egyúttal helyezést érő futammal lehet feljebb jutni. A3 kategóriában már igen bonyolult vonalvezetésű pályákat kell leküzdeni, mely pályák már több rutint igényelnek a párostól.
Egyes országokban él az a gyakorlat, hogy ha a kutya nem teljesít bizonyos számú hibátlan futamot egy bizonyos időintervallum alatt (pl. egy év), akkor visszakerül A2-be, ahol újra meg kell szereznie a szükséges eredményeket az újbóli feljebbjutáshoz.

Az agility sportban való sikeresség teljes egészében a felvezető és a kutya kapcsolatától függ. Ha értik egymás nyelvét, egymás jeleit, akkor könnyedén boldogulnak a legnehezebb pályákon is. Ez a közös nyelv rengeteg edzéssel és gyakorlással jár, és ami még fontosabb sok-sok pozitív megerősítéssel a kutya számára, a gazdi részéről pedig nagyon sok következetességgel.

Ahhoz, hogy az agilityben eredményesek legyünk, soha nem szabad elfelejtenünk azt – amire a kutyás hétköznapokban is mindig emlékeznünk kell -, hogy nekünk, embereknek kell a kutya nyelvén kommunikálnunk ahhoz, hogy megértessük magunkat a vele, és ő sikeresen megfejtse, hogy mit is várunk tőle pontosan.
Az agilityre való felkészítés nem más, mint az, hogy nagyon pontosan megmutassuk a kutyánknak, hogy milyen jelzésünkre mit kell reagálnia. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy melyek azok a testjelek, amelyeket sikeresen alkalmazhatunk az agilityben, és mely mozdulatok a legalapvetőbbek a kutyával való kommunikációban.

Számomra az agility attól a legszebb kutyás sport, hogy – mivel az agility pályán nem csak a pálya hibátlan leküzdése, hanem a gyors futamidő is számít -, rá vagyunk „kényszerítve” arra, hogy kutyánkkal a legnagyobb oldottságban és legjobb hangulatban foglalkozzunk. Ha ugyanis ez nem valósul meg, és a kutya a gazdi következetlensége vagy türelmetlensége miatt frusztrált lesz, az a futamidő romlásával – a kutya lelassulásának következtében – azonnal a hátrányunkra válik.
Így a sikeres agilityzéshez a kutyának oldottnak és önbizalomtól duzzadónak kell lennie, amelyhez kiegyensúlyozott és határozott gazdi szükséges.

Így az agility az a kutyás sport – akár eredményes versenyzők, akár hobbi kutyásként agilityzők szeretnénk is lenni –, mely már néhány hét után csodálatos kapcsolatot alakít ki kutyánkkal és saját magunkkal a hétköznapokban is.