Kraft Sportegyesület

A Kraft Sportegyesület 2011 áprilisában jött létre Szoboszlay Erika vezetésével. Tevékenysége eredetileg csak az agility sport oktatása és agility versenyek szervezése volt, azonban az egyesület új területének birtokba vételével kiszélesítette tevékenységeinek körét.

Az egyesület célja, hogy kutyaiskolánkon minden kutyás megtalálja a számára testhezálló foglalkozást vagy kutyasportot. Szeretnénk, ha minden gazdi találna olyan – akár rendszeres – elfoglaltságot, amellyel kutyájával jó hangulatban együtt aktívan el tudja tölteni szabadidejét.

Szoboszlay Erika

 

Kutyaiskola vezető, Sportegyesületi elnök, Agility szakirány vezetője, Agility oktató

1979-ben születtem Budapesten. Tízévesen kaptam meg életem első kutyáját, egy csodálatos német juhászkutya keveréket, akivel tizenegy évesen kezdtem el kutyaiskolába járni.

Több kiképzésvezetői tanfolyam elvégzése után 13 éves koromban kezdtem el az engedelmességi csoportok vezetését, és 14 éves korom óta oktatom az agility sportot különböző kutyaiskolákban.

2009-ben ismertem meg első mentoromat, Silas Boogk-ot, aki egy fiatal német tréner, s aki új utat nyitott nekem az agilityben. Silashoz igyekeztem minél többször kiutazni Németországba, ahol nem csak az agility tanításának új irányzatait, de a kutyázás és a kutyaiskola üzemeltetés nyugati kultúráját is megtanulhattam.

Ezeket megismervén fogant meg az elhatározás bennem, hogy saját kutyaiskolát szeretnék létrehozni – azokból az ismeretekből, melyeket Németországban szereztem meg.

Azóta sok nemzet sok kutyás oktatójától volt szerencsém tanulni…Kabai Krisztina (D), Lisa Frick (A), Silvia Trkman (SLO), Jaakko Suoknuuti (SF), Janita Leinonen (SF), Dave Munnings (GB), Alex Beitl (D), Erwin Metzler (A), Jenny Damm (S), Sascha Grunder (CH), Eifert Anna (H), Tereza Králová (CZ)….mindannyiuktól számos új és értékes dolgot tanultam, és ami még fontosabb, mindegyikőjük mutatott a kutyázásban vagy az agilityben egy-egy új nézőpontot, melyet azelőtt nem láttam

Napjainkban Andrea Foglar (A) agility edzésein veszek részt heti rendszerességgel.

A kutyakiképzéssel és az agilityvel kapcsolatos ismereteimet továbbra is Nyugat Európában, Skandináviában bővítem, az eredményes külföldi trénerek szemináriumának rendszeres hallgatója vagyok.

Angol és német nyelven beszélek.

Az agility sportban tanítványaim eredményei által hazánkban elsőként elértem a gyémántfokozatú mesteredző címet.
2012-ben FCI által elismert nemzetközi agility bíró lettem, valamint 2013-ban elvégeztem a SOTE Testnevelési Egyetem Sportedző szaktanfolyamát.

 

Célunk, módszereink

Elsődleges célunk az, hogy mindenkit, aki kutyatartásra adta a fejét, kicsaljunk a szabad levegőre egy kis közös foglalkozásra a kutyájával.

 

A felhalmozott energiák levelezetése:

Elsődleges célunk, hogy megismertessük a gazdikkal a különböző kutyás tevékenységeket, melyek segítségével minden kutyát és gazdiját kiegyensúlyozottá tehetünk. Meggyőződésem, hogy a legtöbb „viselkedészavaros” vagy „problémás” kutya a benne lapuló ki nem engedett energiák következtében vesz fel olyan rossz szokásokat, melyek zavaróak lehetnek a család számára. Úgy vélem, ha a kutyatulajdonosok időben elkezdenének a megfelelő módszerekkel foglalkozni kutyájukkal, és megtanulnák a kutyával való helyes kommunikációt, a kutyák és gazdik egyaránt sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetnének együtt.
Fontos tudni, hogy a kutyáknak nem elég, ha a felhalmozott fizikai energiáival foglalkozunk. Egy kutya lefárasztása a szellemi, a fizikai és a szociális energiák levezetéséből áll. A szellemi energiák a megoldandó feladatokra irányulna, így ahhoz, hogy kedvencünk szellemi energiáit levezessük, a kutyának feladatot kell kapnia, ami koncentrációra, „gondolkodásra” készteti. A koncentrálás, a gazda jeleinek figyelése és megértése, a kért feladat elvégzése és az ezzel járó sikerélmény kapcsolatot teremt a kutya és gazda között, megtanítja őket egymással együttműködni, és a kutya egy ősi ösztönét, igényét elégíti ki – a vezérhez való alkalmazkodás, a „behódolás” igényét, s ezzel fel is használtuk a kutyánk felgyülemlett szociális energiáit is.

Időhiányos emberek – hatékony módszerek

Igyekszünk olyan tevékenységeket ajánlani a kutyák felesleges energiáinak levezetésére, melyek figyelembe veszik azt, hogy korunk gazdijának sajnos nagyon-nagyon kevés a szabadideje. Így olyan programokat állítottunk össze, melyek nem vesznek el a családtól, a dolgozó emberektől több órát.

 

Életmód

Olyan módszereket, tevékenységeket próbálunk a gazdiknak ajánlani, melyek a mindennapjaikba beépülhetnek, napi gyakorlásukkal rendeződhet a kutyával való viszonyuk, és nem feltétlenül kell heti több alkalommal a kutyaiskolában lelátogatni. A jól összeállított tematika, az otthon elvégzendő házi feladatok arról gondoskodnak, hogy a mindennapokban megtanuljunk jól kommunikálni kutyánkkal.
Fontosnak tartjuk, hogy a gazdik életébe a kutyázás segítségével beépítsük a szabad levegőre való kimozdulást, esetleg némi testmozgással. Nem titkolt célunk, hogy az urbanizált kutyák foglalkoztatásának segítségével motiváljuk gazdáikat arra, hogy naponta többször kimenjenek a szabadba, sétáljanak, mozogjanak.
A legjobb, ha az alap engedelmességi és kommunikációs tanulmányok elsajátítása után választunk magunknak egy kutyás sportot, melyet akár rendszeresen is űzni tudunk. Így kutyánkat és önmagunkat is aktív életvitelre szoktatjuk, arról nem beszélve, hogy az edzések, gyakorlások során sok-sok hasonló szemléletű és életvitelű emberrel ismerkedhetünk össze, mely társaságot jelent nekünk és kutyánknak egyaránt.

 

Hasznos kutyának és gazdának

Bár furcsán hangzik, mégis meggyőződésünk, hogy egy kutya felnevelése, és a családba való beillesztése nem kis önismereti tréning a kutyák gazdijainak. A kutyakiképzés a kutyás sportok űzése a lelkes gazdinak sok esetben nem csak a kutyájával való helyes és kiegyensúlyozott bánásmódot tanítják meg. A kutyaiskolákban tanult fellépési-, illetve kommunikációs gyakorlatoknak a mindennapi életünkben is hasznát vehetjük. Az pedig csak egy extra, hogy egy nyugodt, kiegyensúlyozott kutyát varázsolunk közben magunk mellé. J